Contact | Routebeschrijving | Nieuwsbrieven

woensdag 28 augustus 2013 13:54

It's payback time

Geschreven door  I.P. van Rossen
Rate this item
(0 stemmen)

Dat sommige incasso-inspanningen heel ver gaan dat is wel bekend. In zijn algemeenheid verwachten wij van de "institutionele" partijen dat zij zich daarbij houden aan een aantal algemene omgangsvormen. De bank BNP Paribas heeft daarbij de grens van de omgangsvormen wel erg ver opgerekt. Op 5 augustus 2013 lanceerde zij een advertentie-campagne voor introductie van een nieuwe Easy-banking-app. Het is onomstotelijk waar dat deze reclame voor het gebruik van een nieuwe betaalmethodiek pakkend is (ik moet inmiddels zeggen was) en in zoverre trok de reclame-boodschap waarschijnlijk aardig wat aandacht. Het is echter ook onomstotelijk waar dat van omgangsvormen van banken die staande zijn gehouden met geld dat niet van hen was wat meer verwacht mag worden dan in deze reclame uiting aan de hand is. Het reclame-filmpje toont de mogelijkheid voor een 'ongeduldige' schuldeiser een ‘incassospecialist’ op de schuldenaar af te sturen.

Een zware jongen, met kennelijke verbanden met de Russische maffia, zal dan de vriend of het familielid van wie je nog geld te goed hebt, krachtdadig aanporren om te betalen. Inmiddels heeft BNP Paribas, zonder al te veel bombarie, de campagne gestopt. Gelukkig maar, zo chique was deze reclame uiting allerminst.

Het zijn economisch zware tijden, dat is ontegenzeggelijk waar. Juist in dergelijke tijden zijn saamhorigheid, loyaliteit en beschaving pijlers waarop de instituties van een maatschappij kunnen blijven drijven. De banken behoren tot de instituties waarvan we die beschaving verwachten. Dat de 'viral video' inmiddels niet meer in zijn oorspronkelijke vorm is te zien is te prijzen, dat er niettemin toch nog steeds een residu op de website van BNP Paribas is te zien is jammer, kennelijk was het voor BNP Paribas, of haar reclame-bureau, niet mogelijk te erkennen dat er soms ook voor banken grenzen zijn die je kunt overschrijden.

Last modified on donderdag 29 augustus 2013 07:42
More in this category: « Welke crisis?

Leave a comment