Contact | Routebeschrijving | Nieuwsbrieven

zondag 16 december 2012 12:58

Snoep verstandig

Geschreven door  V.T.Raats
Rate this item
(0 stemmen)

Engelse drop

Is het u ook opgevallen dat wanneer u Engelse drop in een snoeppot deponeert en ter consumptie aanbiedt, er over het algemeen een bepaald type drop op de bodem achterblijft? Het residu wordt dan in een later (doch oudbakken) stadium genuttigd door fijnproevers of door honger geteisterde passanten zonder voorkeur. Een vergelijk met zorgverzekeringspakketten dringt zich op...?

Stelt u zich eens voor dat de prijs van een zakje van dit snoepgoed, als gevolg van regeringsmaatregelen, aanzienlijk zal toenemen. Waarschijnlijk zult u zich dan voor het eerst gaan afvragen waar deze dropmelange feitelijk uit bestaat. U concludeert vervolgens dat u de facto betaalt voor ‘droptypen’ welke, als het aan u lag, de producent niet in het zakje had hoeven stoppen. De samenstelling van uw zorgverzekering bevat wellicht ook onderdelen waar u feitelijk geen gebruik van maakt, maar als onderdeel van een geheel, wel  verplicht voor moet betalen. Het staat u in zekere zin vrij hierin een keuze te maken, maar de gevolgen ervan komen evident voor uw eigen rekening en risico.

Om in termen van Engelse drop te blijven zou u de ‘vierkante laagjes’ kunnen vergelijken met de het zorgverzekeringspakket van uw keuze. De zwarte droplaag als metafoor voor de basisverzekering en  de kokos/suikerlaag voor aanvullende dekking. Hoe meer lagen, des te beter uw gezondheidszorg in geval van ziekte of uitval. De dropstaafjes en met anijs bedekte rondjes kunt u bijvoorbeeld vergelijken met paramedische zorg en/of kraamzorg. Of het huidige basispakket de lading dekt? Een verbaal niet gebrekkig communicerende man zonder kinderwens, zou zich wat bekocht  kunnen voelen.

Niet  of ten dele betalen van uw zorgpremie resulteert na een half jaar waarschijnlijk in aanmelding bij zorgverzekeringswaakhond CVZ  en  het incassobureau van de Staat der Nederlanden, het CJIB.
U betaalt dan geen zorgpremie, maar een jaarlijks wettelijk vastgestelde bestuursrechtelijke premie van
€  154,48 per maand (in 2012). Hiervoor blijft u gelukkig wèl verzekerd bij uw eigen zorgverzekeraar, maar moet u bij wijze van sanctie, voor zolang de betalingsachterstand in de zorgpremie niet geheel is voldaan, tijdelijk een ‘droptype’ betalen die u eigenlijk niet lust.

Plichtsgetrouw voldoen van uw zorgpremie resulteert in een obligate aanslag op uw budget.
Hoewel het ‘minder zeer’ doet dan ambtelijke tussenkomst van het CVZ en CJIB, betaalt u verhoudingsgewijs veel aan zorg. De afwegingen die u maakt in de keuze van uw zorgverzekering zijn ook niet zonder gevolgen. Om de kosten te drukken kunt u bijvoorbeeld overwegen om geen  aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. In casu bent u gedwongen een ‘lekendiagnose’  te stellen en een strategie naar eigen inzicht te voeren.  Echter, zo komt een onverwachte wortelkanaalbehandeling u toch nog duur te staan. Had u dan toch maar gekozen voor een aanvullende verzekering voor mondzorg.

De gevolgen van de forse premiestijging en op de loer liggende, doch nog niet ingevoerde inkomensafhankelijke premie, zouden ertoe kunnen leiden dat rechthebbenden voor zichzelf weliswaar budgetvriendelijke , maar letterlijk ongezonde keuzes maken. Zo kan men om budgettechnische reden ervoor kiezen om het tandartsbezoek een paar keer over te slaan of ondanks aanhoudende klachten, een bezoek aan de specialist tijdelijk uit te stellen. Wanneer men noodgedwongen voor de de keuze staat om te betalen voor een dak boven het hoofd of de betaling van zorgpremie is laatstgenoemde, als het om ‘overleven’ aankomt, niet altijd prioriteit.

Ook moeten betalen voor onderdelen van een geheel waar u geen gebruik van maakt, lijkt naar de toekomst toe onvermijdelijk te worden. Kortom; u zult moeten leren leven met de gedachte dat het vroeg of laat een keer van pas zou kunnen komen. Met ingang van 1 januari 2006 is iedere Nederlander verplicht  zich te verzekeren tegen ziektekosten. Sindsdien heeft de overheid ook getracht om betaling van de zorgpremie betaalbaar te maken door, voor diegenen die ervoor in aanmerking komen, zorgtoeslag toe te kennen.
Of de overheid er ook in zal slagen de zorgverzekering voor iedere Nederlander betaalbaar te houden zal nog moeten nog blijken. Ook zal de overheid Nederlanders moeten behoeden voor het maken van ‘ongezonde’ keuzes. Snoep verstandig, neem zo af en toe een Engels dropje.

Last modified on woensdag 28 augustus 2013 06:46
More in this category: Een vooruitblik op 2013 »

Leave a comment